Mi is az a tuningbox? Csak dízeleseknek!

tuningbox2

Nagyon sok pletyka terjed különböző teljesítménynövelő és fogyasztáscsökkentő módszerekről, termékekről. A tesztjeink során a tuningbox elnevezésű termék vált be a legjobban, szóval ezt fogom most neked bemutatni. Fontos megjegyeznem, hogy csak dízel autók esetében igazak a leírtak, benzines motor esetében teljesen más tapasztalható!

A tuningbox egy olyan külső elektronikai szerkezet, melyet a motortérben kell elhelyezni és a motoron lévő érzékelők adatait módosítja, optimalizálja. Az optimalizálás által jelentős teljesítménynövekedés érhető el, anélkül, hogy a motor károsodna. A tuningbox csak az üzemanyag ellátó rendszert veszi igénybe, csak a gázolaj befecskendezési idejét és mennyiségét változtatja meg. Nem emel turbónyomást!

Használatával akár 20%-os üzemanyag fogyasztás csökkenés és akár 30%-os teljesítménynövekedés érhető el.

Hogyan lehetséges, hogy nő a teljesítmény és csökken a fogyasztás?

Sokan azt gondolják, hogy a teljesítménynövekedéssel az üzemanyag fogyasztás is nőni fog, de ez nem feltétlen igaz! Amikor megnöveljük az autónk teljesítménynét, akkor az autó sokkal dinamikusabban, sokkal könnyebben fog tudni gyorsulni, ezáltal a kívánt sebesség eléréséhez kevesebb üzemanyagot fog felhasználni, azaz csökkenni fog a fogyasztás!

Lehet hallani különböző véleményeket, valaki azt mondja csökken tőle a fogyasztás, valaki azt mondja, hogy nem. Ez valószínűleg azért van mert az emberek egyként tekintik a benzines és dízel tuningboxokat, pedig teljesen más a kettő. Nagyon fontos, hogy benzines típusnál nekünk sem sikerült fogyasztáscsökkenést elérnünk, viszont dízel típusnál már 23%-os fogyasztáscsökkenéssel is találkoztunk.

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy ez mind szépen hangzik, de minek a kárára megy ez a teljesítménynövekedés és fogyasztáscsökkenés?

A legszebb, hogy semminek a kárára nem megy, mivel az autó gyártók általában 30% erőtartalékot hagynak az autókban, hogy az autónk akár extrém körülmények (pl.: -40°C) között is jól teljesítsen és betartson különböző jogi szabályokat. Csak gondoljunk abba bele, hogy hány olyan dízel autó van ami ugyanazzal a motorral van felszerelve és mégis más a teljesítménye. (Pl.: Opel Vectra C Caravan 1.9 CDTi 2007 évjáratú autót gyártották 120 LE és 150 LE teljesítménnyel is, pedig a motor ugyanaz.) Ezekben az esetekben általában csak a befecskendezés szoftverén változtatnak. A tuningbox is hasonló elven működik, hasonló hatás érhető el vele.

Lehet olyanokat is hallani, hogy a tuningbox tönkretesz ilyen-olyan alkatrészeket. Mi még nem találkoztunk ilyennel, ami bizonyítható is lett volna. Mint tudjuk a magyar emberek szeretnek pletykálni és tudjuk, hogy mire valakihez odaér a pletyka, addigra úgy megváltozik, hogy a fele se igaz. Általában a tuningboxról is olyan emberek szoktak negatív dolgokat mondani, akik még sose próbálták, csak hallottak ezt-azt. Sokan összekeverik a szivargyújtóba dugható vackokkal. Ne feledjük, hogy ez teljesen más! Csak azt tudom javasolni, hogy nyugodtan próbáld ki a tuningboxot és utána véleményezd. Szerintem nem fogsz csalódni.

A tuningbox beszereléséhez vagy eltávolításához általában még szakemberre sincs szükség, mivel nagyon egyszerűen pár perc alatt beszerelhető vagy ugyanilyen gyorsan el is távolítható. Gyári csatlakozón keresztül kerül beszerelésre, melyet a Common Rail autóknál az úgynevezett közös nyomócsövön található szenzorra, elektromos adagolós motoroknál az adagoló után, míg PDTDI-nél az injektor csatlakozóra csatlakoztatható. A beszereléshez nem kell forrasztani, nem kell megbontani az autó méregdrága számítógépét, nem kell eepromot cserélni, szoftvert frissíteni. A tuningbox külső egység, mely az autó elektronikájának megbontása nélkül, gyári csatlakozón keresztül beszerelhető.

Szeretnél te is az autódba egy tuningboxot? A következőt ajánlom: http://sporolj.tuning-box.hu/

Facebook