Hibakódolvasó – ami megspórolhatja szervizköltségeit

Using jumper cables to start a car

A modern gépkocsik esetében a hibák diagnosztizálása már nem azzal kezdődik, hogy az autószerelő felpattintja a motorházat – helyette egy hibakód-olvasó műszerrel „megkérdezi” az autót, hol is kell keresni a problémát.

Az OBD (On Board Diagnosis) hibakódok memóriában tárolása a szerelők munkáját rendkívüli mértékben leegyszerűsítette, és persze a sofőrök számára is kényelmesebb, hiszen gyorsabban és pontosabban kiderül, hogy gépjárművükben mi és hogyan romlott el.

Ez azonban felvet problémákat is – hiszen vannak olyan hibák, amelyekkel még nem feltétlen megy szerelőhöz az ember, amelyeket jobb szeretne előre tudni, akár azért is, mert önmagában sokkal inkább megbízik. Mivel azonban a diagnosztizáláshoz OBD-leolvasó szükséges, az autót mindenképpen el kell vinni a szervizbe, ahol csak magáért a leolvasásért akár 5000 forintos összeget is elkérhetnek alkalmanként.

A rendszeres szervizbe járás így tehát rengeteg pénzünkbe kerülhet, nagyobb értékű gépkocsik esetén még a viszonylag ritka alkalmakkor is rengeteget adhatunk ki – ennek egy részét feleslegesen. Nem is beszélve arról, hogy minden apró hibánál elvinni az autót a szervizbe rengeteg értékes időt rabol el, amelyet családunkra vagy éppen saját magunkra szánhatnánk, esetleg értékes munkát végezhetnénk alatta.

Mi tehát a megoldás?

Erre a problémára a modern technika egy másik ága kínál megoldást – az okoseszközöké. Ma már lehetséges ugyanis, hogy a gépjármű hibáit akár saját magunk diagnosztizáljuk, anélkül, hogy ehhez szakember segítségét vennénk igénybe minden alkalommal, érékes időt és pénzt pazarolva el.

A Bluetooth OBD2 univerzális hibakódolvasó autódiagnosztikai interfész barátja minden autótulajnak, aki szeretné megsegíteni önmagát, és akár okostelefonja segítségével diagnosztizálni gépkocsiját. Az univerzális interfész minden 2002 utáni autótípussal használható, a leolvasáshoz pedig többféle ELM-kompatibilis szoftver is használható. A rendszer iPhone, Windows Phone és Androidos okostelefon eszközökkel egyaránt használható, de táblagépekről vagy laptopról is működtethető. A telepítésen kívül mást nem is kell tenni ahhoz, hogy működjön, nincsen szükség szakember segítségére.

Forrás: http://diagbolt.hu/szamitogepes-hibakod-olvaso-interfesz/37-bluetooth-obd2-univerzalis-hibakodolvaso-autodiagnosztika.html

Facebook